Ondernemers twijfelen soms over de aanschaf van zonnepanelen. Ook gevoed door berichten in de media. Onterecht, zegt Dennis Schouwenberg van de Venlose zonne-energieadviseur Zonlinq. “De markt is veranderd, maar zonnepanelen zijn nog steeds heel interessant. Juist nu.”
Fotobijschrift: Links Dennis Schouwenberg en rechts Ralf Peters van Timmermans Tuinmeubelen.
‘Terugverdientijd zonnepanelen naar 25 jaar.’ Koppen als deze doken afgelopen tijd regelmatig op in de media. De terugverdientijd, die nu zo’n vijf jaar is, zou vooral door afschaffing van de salderingsregeling zo hard oplopen. Dennis nuanceert dat. “Het klopt dat de regering af wil van de salderingsregeling. Maar zeker de komende twee jaar verandert er niets. En daarna wordt de regeling tot 2031 gefaseerd afgevoerd, zo is het plan. Als dit plan al doorgaat, neemt de terugverdientijd toe tot zeven jaar. Je hebt de zonnepanelen dus terugverdiend op het moment dat salderen niet meer mogelijk is.”
Energie-investeringsaftrek voor ondernemers
Juist nu is het dan ook interessant voor kleinverbruikers – aansluitingen van maximaal 3×80 ampère – om in zonne-energie te investeren. Dennis: “De elektriciteitsprijzen zijn weliswaar flink gedaald de afgelopen tijd, maar met 25 tot 30 eurocent betaal je nog steeds ongeveer de helft meer dan vóór de oorlog in Oekraïne. Daarbovenop zijn de prijzen voor zonnepanelen met zo’n 30 procent gedaald en kun je als onderneming gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek. Je mag dan 45,5 procent van de installatiekosten ten laste brengen van de winst van je onderneming.”
Focus op eigen energieverbruik
Alle reden dus om voor zonnepanelen te kiezen, aldus Dennis. De veranderende markt zorgt wél voor een andere aanpak, zegt hij. “Belangrijk is om je te focussen op je eigen energieverbruik. Dus heb je voor je eigen voorziening genoeg aan honderd panelen, dan heeft het geen zin om er driehonderd neer te leggen. Want op termijn ga je voor teruglevering van energie betalen. Dat is terecht, want terugleveraars maken op dit moment gratis gebruik van het netwerk.”
Samenwerking met Klaver
Een goede berekening vooraf is dus essentieel. “We werken daarbij nauw samen met Klaver Energie. Klaver richt de energiecontracten efficiënt in en zorgt dat wij de data en gegevens krijgen die nodig zijn voor een analyse. Denk aan verbruiksgegevens, verbruiksprofiel, type aansluiting, wel of geen elektrische voertuigen en dergelijke. Op basis daarvan stellen we een advies op. Daarin staat onder meer hoeveel panelen nodig en mogelijk zijn, een ontwerpvoorstel, kosten en verwachte opbrengsten.” Zonlinq legt de installatie niet zelf aan, maar begeleidt wel het hele proces als de klant dat wil.
Slim en duurzaam
Dennis: “Het netwerk is overvol, we moeten slimmer omgaan met energie. Het opwekken van je eigen energie is een van de oplossingen daarvoor. Bovendien is het duurzaam en financieel interessant.”