Waarom je energienota in 2021 hoger uitvalt

Je energierekening 2021 is hoger dan die in 2020. Dat komt omdat zowel de energiebelasting als opslag duurzame energie (ODE) gestegen zijn. Betaal je energie achteraf – grootzakelijke klanten doen dit – dan speelt er nog een ander aspect waardoor je in januari fiks meer betaalt.

Je betaalt energiebelasting over verbruikte energie en een tarief voor ODE. Deze ODE gebruikt de overheid voor subsidies voor duurzame energieprojecten. Beide belastingen zijn opgebouwd in staffels: hoe meer energie je gebruikt, hoe lager het belastingtarief. In verhouding betaal je dus minder als je meer energie verbruikt. Hieronder vind je de nieuwe tarieven.

Achteraf betalen

Ben je een grootzakelijke klant en betaal je energie achteraf, dan valt je energienota in januari extra hoog uit. Dat komt omdat je dit jaar weer gewoon op nul begonnen bent met het energieverbruik; je betaalt dus het tarief in de eerste staffel. Zoals je ziet is het energiebelastingstarief (EB) bij elektriciteit bijvoorbeeld in de eerste staffel ongeveer 8 keer het tarief in de derde staffel.

Minder betalen?

Je wilt graag minder betalen? Aan de energiebelasting kun je helaas niets doen. Je kunt het energiegebruik wellicht wél verminderen. Heb je daar interesse in, maak dan een afspraak. Wij onderzoeken graag samen met je de mogelijkheden.

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief