Verduurzamen? NLgroen ondersteunt met groencertificaten

Je onderneemt duurzaam. Dan wil je dat ook uitstralen. En aantonen. Sommige keurmerken stellen dat ook verplicht. Voor de stroom die je gebruikt, kun je groencertificaten kopen, ook wel Garanties van Oorsprong genoemd. Klaver werkt daarvoor samen met NLgroen.

foto: Nick Waltmans

Als je groene stroom inkoopt bij een energiemaatschappij, is het lang niet zeker dat deze elektriciteit écht schoon opgewekt door bijvoorbeeld wind of zon. Alle stroom die de leverancier opwekt – dus ook die uit vervuilende kolen- of gascentrales – belandt namelijk op één grote hoop in het net en gaat vandaaruit naar je meterkast. Dus de stroom die jij gebruikt, is een mengelmoes van grijs en groen. Om toch te zeggen dat je 100 procent groene stroom gebruikt, kunt je Garanties van Oorsprong (GvO’s) kopen. Eén GvO staat garant voor 1.000 kWh aan groene stroom. Dus als je jaarlijks 70.000 kWh aan elektriciteit verbruikt en je koopt 70 GvO’s, dan ben je elektrisch volledig groen.

Maatwerk

Energieleveranciers bieden GvO’s aan, je kunt ze ook kopen bij andere partijen. Klaver werkt samen met NLgroen. Wim Daemen van Klaver: “Als adviseur bespreken we de mogelijkheden voor vergroening met de klant. Als groencertificaten in beeld komen, vragen we NLgroen om een maatwerkofferte uit te brengen. NLgroen handelt snel, is communicatief sterk en – belangrijk – goedkoper dan energieleveranciers. Komt het tot een overeenkomst, dan toetsen wij jaarlijks of de groencertificaten via NLgroen nog steeds de beste keuze is.”

Stimulans voor opwek groene stroom

Directeur Nick Waltmans richtte NLgroen in 2015 op. “Steeds meer bedrijven gaan over op duurzaam ondernemen. Met de aankoop van GvO’s compenseer je in feite de afname van stroom van een energiemaatschappij. Dat is goed voor je eigen imago en duurzaamheid, tegelijkertijd stimuleer je er ook de groei van duurzame energie mee. Want hoe groter de vraag, hoe meer producenten van groene stroom. Zij kunnen er immers geld mee verdienen; elke keer dat een ondernemer 1.000 kWh aan het net levert, komt er één GvO bij.”

Limburg

NLgroen verhandelt inmiddels GvO’s voor ruim 3.000 producenten van groene stroom uit bijvoorbeeld wind, zon, waterkracht of biomassa. Zo’n driekwart daarvan wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders. “Je kunt bij ons een standaard groencertificaat kopen, maar bijvoorbeeld ook zeggen: ik ben een Limburgs bedrijf, ik wil graag certificaten van een Limburgse producent. Of een producent in de omgeving. Wij kijken dan wat mogelijk is. Daarin zijn we uniek. Als koper van een GvO brengen we je desgewenst in contact met de energieopwekker. Bijvoorbeeld om foto’s te maken. Leuk voor het cv.”

Markt groeit

Nick verwacht dat de markt voor GvO’s de komende jaren verder toeneemt. NLgroen wil dan ook  groeien naar zo’n 5.000 groene producenten. “De vraag neemt toe doordat ondernemers verduurzamen, al dan niet omdat klanten ernaar vragen. Ook in aanbestedingstrajecten wordt het steeds vaker verplicht. Het aanbod neemt daardoor ook toe. Bovendien weten we uit eigen onderzoek dat veel bedrijven nog niet goed op de hoogte zijn van de financiële kansen die duurzame energieproductie biedt. Er is dus nog genoeg potentieel.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief