Terugleveren energie steeds minder aantrekkelijk

Energieleveranciers betalen bedrijven steeds minder voor het terugleveren van elektriciteit die ze zelf opwekken en niet nodig hebben. We leggen uit hoe dat zit. En waarom het meestal geen goed idee is om overcapaciteit te hebben.

Ook deze zomer was het regelmatig raak: zonnige en winderige dagen zorgden voor een overschot aan elektriciteit. Het aanbod was groter dan de vraag. Met als gevolg negatieve energieprijzen: je kréég geld als je energie afnam in plaats van je ervoor betaald. Het is precies de reden waarom energieleveranciers steeds minder betalen voor het terugleveren van energie, zegt Max Beijers van Klaver Energie. “De momenten dat zonneparken veel energie leveren, zijn precies dezelfde momenten dat ook bedrijven een overschot aan energie produceren. Energiemaatschappijen hebben dus al veel energie en krijgen er nog meer bij. Daar staan ze niet op te wachten.”

Enexis

Alles wat met teruglevering van elektriciteit te maken heeft, ligt op dit moment onder een vergrootglas, zegt hij. “Niet alleen leveranciers kijken ernaar, ook Enexis als netbeheerder. Bedrijven hebben vaak contractueel vastgelegd wat je mag terugleveren. Leverde je in het verleden te veel terug, dan werd dat gedoogd door Enexis. Nu het energienet overbelast is, gaat Enexis meer en meer handhaven.”

Advies

Klaver adviseert klanten die elektriciteit terugleveren dan ook om met de installateur contact op te nemen. “Zij hebben de installatie aangelegd en weten wat mogelijk is.” Heb je plannen om zonnepanelen aan te leggen, ga dan gedegen te werk. Lees ook: Je wilt zonnepanelen. Maar wat is verstandig?

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief