Koplopers gezocht die werk willen maken van verduurzaming

“De natuur - schone lucht, drinkbare rivieren, gezonde bodem en biodiversiteit - zou het uitgangspunt moeten zijn bij alles wat we doen.”

Sylvia Vannisselroij: “De natuur – schone lucht, drinkbare rivieren, gezonde bodem en biodiversiteit – zou het uitgangspunt moeten zijn bij alles wat we doen.”

Duurzaam ondernemen. Je wilt (of moet) het, maar hoe? Het antwoord: doe mee aan het Koploperproject. Deze bewezen effectieve en praktische aanpak gaat in Limburg eind oktober van start. “Je leert om als bedrijf een meerwaarde te zijn voor mens, natuur en maatschappij. En daarmee ook voor je bedrijf zelf”, zegt Sylvia Vannisselroij, die het project naar Limburg haalt.

Dag na dag in het nieuws deze zomer: overstromingen, hitterecords, bosbranden. De klimaatcrisis openbaart zich in volle omvang. En dan speelt nog onder meer het grondstoffen- en watertekort, de energie-, afval- en biodiversiteitscrisis. “Als ondernemer heb of krijg je er onherroepelijk mee te maken”, zegt Sylvia. “Omdat je bijvoorbeeld met materiaaltekort zit, logistieke problemen hebt door natuurrampen of nieuwe wet- en regelgeving je verplichtingen oplegt. Zo komt er een wet (CSRD) aan die bedrijven vanaf 2024 verplicht om jaarlijks de impact op mens en milieu te rapporteren.”

Effectief en concreet

Sylvia’s missie is Limburgse mkb-bedrijven te ondersteunen op hun weg naar een duurzame, toekomstbestendige onderneming. Daarom heeft ze haar bedrijf Expeditie 02050 opgericht. En daarom heeft ze het Koploperproject naar Limburg gehaald. “Het Koplopertraject is al een aantal jaren succesvol, vooral in Noord-Nederland. Bijna 500 bedrijven deden er al aan mee. Provincie Friesland heeft laten onderzoeken wat het project oplevert. Conclusie is dat het effectief is, dat deelnemers concrete verduurzamingsstappen zetten, dat het project een grote bijdrage levert aan de duurzaamheidsdoelen van de provincie en ook bijdraagt aan de economische doelen.”

Leren van elkaar

In het Koploperproject ga je in een groep van 8 tot 15 bedrijven aan de slag. Het project begint met een nulmeting: wat gaat goed en wat kan beter? Kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht, samen stel je je ambitie voor de komende jaren vast. Dit mondt uit in een praktisch actieplan. Sylvia: “In het project heb je ook 5 sessies met mededeelnemers. Je spart met elkaar over dilemma’s, kansen, verbetermogelijkheden. Je leert van andere ondernemers en helpt elkaar aan contacten. Eerdere projecten laten zien dat ondernemers dat ontzettend waardevol vinden.”

Nog plaatsen vrij

In het Koploperproject dat 31 oktober in Limburg start, zijn nog plaatsen vrij voor mkb-bedrijven met 10 tot 250 fte. “We zoeken vooruitstrevende ondernemers die willen werken aan een  toekomstbestendige organisatie en duurzame producten en diensten”, zegt Sylvia. “Je werkt daarmee tegelijkertijd aan een sterk merk: want klanten vragen steeds vaker om duurzaamheid en dat geldt ook voor medewerkers. Verduurzaming helpt je om talentvolle medewerkers aan te trekken en vast te houden.” Dankzij een flinke financiële bijdrage van LIOF kost deelname 875 euro exclusief btw. Je kunt je aanmelden via de site van het Koploperproject. Daar vind je ook meer informatie.

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief