‘Klaver zet stikstof om in energie’

Joordens Zaden in Kessel doet graag zaken met Klaver Energie. Voor energie-inkoop, maar ook om duurzaam energie op te wekken. Daarnaast doet klaver nog veel meer goede dingen voor het milieu, weet directeur John Smolenaars.

Zo’n drie jaar geleden kwam John in contact met Wim Daemen van Klaver Energie. “We waren op zoek naar een partner op het gebied van energie. Wij zijn specialist in de productie van zaden van groenbemesters, voedergewassen en grassen, maar wij zijn geen energie-experts. Bovendien wilden we af van al die energieleveranciers die ons continu bestookten met fantastische aanbiedingen. We zagen door de bomen het bos niet meer.”

Zelfvoorzienend

In Klaver vond Joordens de juiste partner, zegt John. “Het klikt. Wim koopt energie voor ons in en heeft ons ook geadviseerd over de aanleg van zonnepanelen. Hun partner CMS heeft berekend hoeveel we er nodig zouden hebben en de aanleg verzorgd. Dat hebben ze perfect gedaan. We hebben 531 panelen liggen en zijn qua stroom nu zelfvoorzienend.” Gas is een ander verhaal, zegt hij. “We verstoken relatief weinig gas. Maar met de huidige prijzen lopen de kosten toch snel flink op. Wim helpt ons om de juiste keuzes te maken.” Qua duurzaamheid is Joordens ‘redelijk up-to-date’, aldus John. “We hebben ledverlichting, dubbelglas, goede isolatie, dubbelglas en dergelijke.”

Klaver geeft energie

Onlangs informeerde John bij Wim waar de naam Klaver Energie vandaan kwam. “Wim vertelde dat ze de naam gekozen hadden vanwege de associatie met groen en duurzaamheid. Ik dacht dat het vanwege de eigenschappen van de klaverplant was. De plant haalt stikstof uit de lucht en geeft die via de wortels af aan de bodem als voeding voor gewassen. Klaver geeft de bodem dus energie.” Het gebruik van klaver als groenbemester is sterk in opkomst, zegt John. “Vroeger was het gebruik van klaver de gewoonste zaak van de wereld, maar kunstmest heeft klaver verdrongen. Door de aandacht voor duurzaamheid is het plantje nu weer helemaal terug.” Zo heeft Wim er een nieuwe uitleg voor de naam Klaver Energie bij. Een mooie kruisbestuiving tussen twee duurzame bedrijven!

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief