‘Klaver praat niet met je om geld te verdienen, ze willen je helpen’

Dankzij Klaver Energie heeft ’t Raodhoes in Blerick nog een goed energiecontract tot 1 januari 2024. Voor die datum wil directeur Hay Wilders het cultureel centrum flink verduurzamen. Ook daar ondersteunt Klaver bij. “We trekken samen op.”

’t Raodhoes heeft een goede vastelaovend achter de rug. “Het was gezellig druk, alhoewel het iets rustiger was dan voor corona”, blikt Hay tevreden terug. “En organisatorisch en personeelstechnisch is het uitstekend verlopen.” Vastelaovend is een belangrijke inkomstenbron voor ’t Raodhoes, zegt hij. “We zijn een gemeentelijke accommodatie, een multifunctioneel cultureel centrum. We bieden onderdak aan verenigingen en zijn er voor de Blerickse bevolking.”

100.000 bezoekers

Daarnaast is er een brasserie en zijn er diverse commerciële activiteiten. Van bedrijfsfeesten tot musicals en van congressen tot theatervoorstellingen. Hay: “Jaarlijks ontvangen we zo’n 95.000 bezoekers. Dit jaar hopen we de grens van 100.000 bezoekers te halen.” Een rooskleurige toekomst, dus? “Ik ben positief, maar er zijn genoeg uitdagingen”, zegt Hay. “Bijvoorbeeld op energiegebied. Het is echt nodig dat we verduurzamen.”

Verduurzamen

’t Raodhoes heeft via Klaver Energie tot 1 januari 2024 nog een gunstig energiecontract. “Zoals het er nu naar uitziet gaan we dan 10 tot 15 keer zoveel betalen”, zegt Hay. “Daarom zijn we al vanaf medio 2022 aan het kijken hoe we kunnen verduurzamen.” Klaver Energie heeft daar onderzoek naar gedaan, zegt hij. “De belangrijkste winst is te behalen met zonnepanelen, hybride warmtepompen en ledverlichting. Voor de ledverlichting heb ik een investeringsaanvraag ingediend, maar voor de zonnepanelen en warmtepompen heb ik de gemeente nodig, als eigenaar van het pand.”

Zo ziet ’t Raodhoes er van bovenaf uit als het vol ligt met zonnepanelen.
Zo ziet ’t Raodhoes er van bovenaf uit als het vol ligt met zonnepanelen.

Snel actie nodig

De samenwerking met de gemeente verloopt trager dan gehoopt, aldus Hay. “De gemeente moet zich natuurlijk aan regels en procedures houden, maar ik hoop dat we nu snel tot resultaat kunnen komen. Klaver ondersteunt ons daarbij. Ze hebben onderzoek gedaan, de offertes liggen klaar. Komende zomer, als het bij ons rustig is, wil ik de verduurzamingsmaatregelen doorvoeren. Om dat voor elkaar te krijgen, is snel actie nodig, anders zijn de materialen niet op tijd binnen.”

Goed gevoel

Hay is blij met de samenwerking met Klaver. “Ik ken Wim Daemen van Klaver al heel lang. Het fijne aan Klaver is dat ze vanuit hun expertise meedenken en sparren. Het contact is menselijk, de werkwijze transparant en duidelijk. Klaver praat niet met je om geld te verdienen, maar om je te helpen. Dat voelt goed.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief