Klaver is het verlengstuk van mijn inkoopafdeling

“Prijzen op de energiemarkt kunnen sterk fluctueren. Daar moet je bovenop zitten om de juiste keuze te maken. Daarom werken we intensief samen met Klaver Energie. Zij hebben ons met goede adviezen al heel wat geld bespaard. Ook bij verduurzaming is Klaver een belangrijke adviespartner.” Aldus Jack Coumans, manager purchase bij Van Aarsen Machinefabriek in Panheel.

Het gaat goed met Van Aarsen. De ruim 220 medewerkers van het bedrijf ontwerpen, ontwikkelen en bouwen mengvoedermachines en –fabrieken. Innovatie staat daarbij voorop. De opdrachten komen vooral uit het buitenland. “In onder meer Azië, Rusland en Zuid-Amerika liggen veel kansen. Daarom hebben we – naast onze nevenvestiging in Slowakije – een vestiging in Brazilië geopend. Zo staan we dichter bij de klant en kunnen we verder groeien in Zuid-Amerika.” Coronabeperkingen en recent de leverproblemen van componenten uit de chipsindustrie maken het nu lastig om deadlines te halen, zegt hij. “Dat vraagt veel van de samenwerking in de totale keten van toeleveranciers tot en met klanten. Een goede relatie met alle partijen is cruciaal; we moeten elkaar helpen om ons door deze dynamische tijd heen te worstelen.”

Eerlijk verhaal

Bij Van Aarsen zijn de energiekosten een wezenlijk deel van de totale inkoopkosten. Jack: “Het liefst wil je de energie-inkoop in één keer goed regelen in het juiste contract, zodat je je weer kunt richten op je corebusiness. Maar in de hedendaagse fluctuerende markt werkt dat niet meer zo.” Zo’n zes jaar geleden kwam Jack via een netwerkbijeenkomst in contact met Wim Daemen van Klaver Energie. “Het klikte. Er zijn veel cowboys in de energiebranche, ik word wekelijks door partijen benaderd met fantastische aanbiedingen. Klaver is transparant, ze hebben een eerlijk verhaal en gaan net als ons voor de langetermijnrelatie. We zijn met hen in zee gegaan. Ze hebben op de juiste momenten tegen een heel scherp tarief energie voor ons ingekocht. In 2018 en 2019 hebben we bijvoorbeeld sterk bespaard ten opzichte van de marktprijzen, doordat Klaver al in 2015 voor ons ingekocht heeft.”

3700 zonnepanelen

De samenwerking gaat verder dan alleen de energie-inkoop. “We zijn binnen het bedrijf bezig met verduurzaming”, aldus Jack. “We willen alle verlichting vervangen voor ledlampen en zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Klaver begeleidt ons daarbij: ze geven gedegen advies, koppelen daar reële budgetten aan en bewegen mee als de situatie verandert.” Hij geeft een voorbeeld. “Oorspronkelijk zouden we zo’n 3700 zonnepanelen op een dak van 30 jaar oud leggen, maar dat is niet verstandig; over een paar jaar krijg je dan wellicht te maken met lekkages. Dus was het advies om eerst het dak te renoveren. Intussen denken we ook na over uitbreiding van de productiehallen. Als dat doorgaat, is het aangepast advies om de zonnepanelen deels op een nieuw te bouwen hal te plaatsen en deels op een jonge productiehal. Dan is een dure dakrenovatie niet nodig.”

Vertrouwen Hij vervolgt: “Klaver begeleidt de verduurzaming niet alleen technisch, ze verzorgen ook de subsidieaanvraag voor ons. Wet- en regelgeving en ook de bureaucratie van energieleveranciers zijn voor ons een doolhof. Klaver kent de weg om snel en effectief resultaten te halen.” Jack ziet Klaver als een verlengstuk van zijn inkoopafdeling. “Alles wat met energie te maken heeft, droppen we bij hen. Zij kennen de ins en outs van alles wat met energie te maken heeft: verduurzaming, prijzen, ontwikkelingen, subsidies, fiscale aspecten, noem maar op. We vertrouwen erop dat ze het best mogelijke advies voor ons geven.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief