‘Klaver doet wat je van een partner verwacht’

Met 2700 zonnepanelen is Jos Menten Metaalrecycling BV in Roermond zelfvoorzienend op energiegebied. Het bedrijf kijkt continu naar nieuwe mogelijkheden om te verduurzamen en energie te besparen. Klaver Energie is daarbij een belangrijke partner.

Metaalrecycling levert een belangrijke bijdrage aan een circulair Nederland. Want zo’n 95 procent van staal wordt hergebruikt, ook bij aluminium ligt dit boven de 90 procent. Bovendien becijferde  onderzoeksbureau CE Delft eind 2021 dat de Nederlandse metaalrecyclingsector zorgt voor het vermijden van 14.400 kiloton CO2, 7 procent van de totale CO2-emissie in Nederland. Duurzaamheid zit dan ook in de genen van metaalrecyclingbedrijven. 

Jos Menten sr. tussen de zonnepanelen op het dak van het bedrijf.
Jos Menten sr. tussen de zonnepanelen op het dak van het bedrijf.

Familiebedrijf

Zo ook bij Jos Menten. Begonnen als kleine metaalhandel in 1937, is het bedrijf uitgegroeid tot een metaalrecycler, waar dagelijks zo’n dertig mensen vanuit de vestigingen in Roermond en Haelen met moderne middelen werken voor klanten in Europa en ver daarbuiten. “We zijn een echt familiebedrijf”, zegt Jos Menten jr. “Mijn zus Kim en ik zijn de vierde generatie. Samen met onze ouders Jos en Desiree geven wij leiding aan het bedrijf.”

Zelfvoorzienend

De onderneming investeert continu in duurzaamheid, zegt Jos jr. “In 2011 hadden we al de eerste elektrische kraan. Nu hebben we er twee en vier hybride kranen. Ook hebben we elektrische knipscharen, overal ledverlichting en zijn alle vrachtwagens uitgerust met Euro-6-motoren. Op termijn gaan we op waterstof rijden zodra hiervoor goede mogelijkheden zijn. En dan hebben we nog 2.700 stuks zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee zijn we in principe zelfvoorzienend qua energie.”

Partner

Klaver Energie speelt een belangrijke rol in de verduurzaming, zegt Jos jr. “Ze denken goed mee en komen met ideeën. Ons energiecontract loopt eind dit jaar af. In de weekenden, als we dicht zijn, leveren we nogal wat energie terug, zeker zomers. Nu krijgen we daar nog een goede prijs voor, maar blijft dat zo? Klaver adviseert ons daarin en komt met ideeën en voorstellen om bijvoorbeeld de energie op te slaan in plaats van terug te leveren aan de maatschappij. Zij hebben kennis van die markt; de samenwerking is precies wat je van een partner verwacht.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief