‘Klaver denkt in kansen en oplossingen’

Stichting Groene Economie Limburg helpt Limburgse mkb’ers om te verduurzamen. Als partner van de stichting ondersteunt Klaver Energie ondernemers bij de energietransitie. “Straks heb je nog alleen bestaansrecht als je duurzaam bent.”

Nu de coronamaatregelen snel op het einde lopen, kunnen ondernemers zich weer vol op de toekomst richten. En die toekomst, die is duurzaam, stelt Marcel van Bergen, bij stichting Groene Economie Limburg gebiedsmanager voor Noord-Limburg. “Grote bedrijven en overheden vragen mkb-ondernemingen steeds vaker of ze duurzaam zijn. Kun je dat niet aantonen, dan is de kans groot dat ze op termijn een einde maken aan de relatie. Hoe eerder je als mkb’er investeert in duurzaamheid, hoe beter. Je ziet nu al dat de voorlopers commercieel voordeel hebben.”

Specialisten helpen mkb’ers

Om Limburgse mkb’ers te ondersteunen bij dat proces, is de niet-commerciële en onafhankelijke stichting Groene Economie Limburg opgericht. Deze stichting heeft een netwerk van zo’n 80 organisaties en bedrijven om zich heen verzameld. Marcel: “We helpen ondernemers op 8 thema’s: inkoop, gebouw, HR, energie, processen, transport, machines en afval. Voor ieder onderwerp hebben we specialisten in ons netwerk die je als ondernemer kunnen helpen.”

Klaver valt positief op

De focus van de stichting ligt vooralsnog op de energietransitie. “We werken samen met zo’n 20 energieadviseurs. Zij adviseren over maatregelen waarmee de ondernemer energie kan besparen of opwekken.” Een van de partners is Klaver Energie. “Klaver denkt in oplossingen en in kansen”, zegt Marcel. “Laatst bijvoorbeeld hadden we een klant die een energiebesparingsadvies wilde voor een bestaand pand en een nieuw te bouwen pand. Sommige adviseurs vonden dat laatste lastig, omdat het pand nog gebouwd moet worden. Klaver niet. Klaver pakt het op, hoe complex ook.”

Over de streep trekken

Volgens Marcel onderscheidt Klaver zich. “Met hun positieve drive weten ze bedrijven niet alleen goed te ondersteunen, maar ook over de streep te trekken.” Hij hoopt dat Klaver en andere energieadviseurs de komende tijd flink aan de bak moeten voor de stichting. “Veel mkb’ers willen verduurzamen, vaak doen ze ook al meer dan ze denken. Met ons steuntje in de rug en met ons netwerk kunnen we voor een versnelling zorgen. Het is nodig, want alleen duurzame bedrijven hebben toekomst.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief