Hoe hoger het energieverbruik, hoe duurzamer

Het is de missie van de Klaver Groep: het energieverbruik van klanten verlagen. Voor één klant maakt het graag een uitzondering: want hoe meer energie zakelijk internetdienstverlener Systemec gebruikt, hoe beter het voor het milieu is. Directeuren Wim Daemen (Klaver Groep) en Sjoerd Derkx (Systemec) leggen uit hoe het zit.

Het Venlose Systemec heeft vier datacenters: twee in Venlo en twee net over de grens in Duitsland. Continuïteit en veiligheid zijn cruciaal voor een goed datacenter, aldus Derkx, maar ook duurzaamheid. “We streven naar een zo efficiënt mogelijk energieverbruik, want klanten betalen voor onze dienstverlening, niet voor ons stroomverbruik.” En dus investeert het bedrijf fiks in een duurzame energiehuishouding. Derkx: “Servers produceren veel warmte, ze moeten dus gekoeld worden. Wij gebruiken daarvoor een Duitse techniek die in eigen land een innovatieprijs voor datacenteroplossingen heeft gewonnen. Het systeem zuigt buitenlucht aan, zuivert die lucht en blaast die onder de vloer door naar de serverkasten. De warme lucht aan de achterkant wordt weggezogen. Daarmee verwarmen wij onze ruimtes. We gebruiken dus geen gas.”

GOED VOOR HET MILIEU

Ondanks de duurzame investeringen neemt het energieverbruik door Systemec toe. Omdat steeds meer online gaat en er dus meer en zwaardere servers nodig zijn, ook omdat het bedrijf steeds meer klanten krijgt. Voor het milieu is dat laatste een goede ontwikkeling, aldus Daemen. “Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe meer stroom Systemec verbruikt, hoe duurzamer het is. Bedrijven hebben vaak nog een eigen serverruimte. Dat zijn stroomvreters, onder meer doordat de airco 24 uur per dag aan staat. Totaal niet energie-efficiënt. De datacenters van Systemec zijn dat wel.” Zelf heeft Klaver Groep de servers ook bij Systemec staan. Daemen: “Het is goed voor je energieverbruik, je loopt minder risico met eventuele stroomuitval, het is dichtbij en je klantgegevens zijn veilig. Systemec is een gecertificeerd zorgserviceprovider en huisvest servers van regionale overheids- en zorginstellingen. Dan heb ik het volste vertrouwen dat het met de veiligheid goed zit.”

SLIMME ENERGIE-INKOOP

Systemec heeft voor Klaver Groep ook een virtuele kantooromgeving ingericht, waardoor medewerkers vanuit huis kunnen inloggen. “Een vereiste in het ‘het nieuwe normaal’ na corona”, aldus Daemen. Andersom is Systemec ook klant van de Klaver Groep. Derkx: “Klaver koopt voor ons de energie in tegen gunstige tarieven. Ook zijn we met een traject bezig om de grijze stroom die we gebruiken te vergroenen. Dat doen we onder meer door duurzaamheidscertificaten te kopen. Ook heeft Klaver Groep de meters van onze locaties samengevoegd, we betalen daardoor minder energiebelasting.” Echte partners in duurzaamheid dus, deze twee Venlose bedrijven.

Bron: WijLimburg Magazine oktober 2020

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief