Energieprijzen gaan verder omhoog

De ontwikkeling van energieprijzen in de laatste 12 maanden.

De energietarieven zijn de afgelopen tijd gestegen. Wim Daemen van Klaver Energie verwacht dat de tarieven dit jaar verder omhoog gaan. Om meerdere redenen, zo legt hij hieronder uit. “We adviseren om na te denken over een andere energiestrategie.”

Nederland gaat langzaam maar zeker verder open, nu het vaccinatietempo opgevoerd is. Goed nieuws voor de economie. Inderdaad fijn, denk je misschien, maar wat heeft dat met de energieprijs te maken? “Doordat alles weer gaat draaien, stijgt de vraag naar energie”, legt Wim uit. “En daarmee ook de prijs. De prijs loopt al op sinds de goedkeuring van het eerste vaccin. Want dat betekende licht aan het einde van de tunnel.”

Onderhoud

Wim noemt nog twee factoren die ongunstig zijn voor de prijsontwikkeling. “Energiemaatschappijen en zware industrie moeten voor energie uit fossiele brandstoffen CO2-certificaten kopen. Die zijn en blijven duur en zijn bovendien gebonden aan een plafond. Daarnaast speelt de situatie rondom gas, waarmee nog steeds een groot deel van onze elektriciteit opgewekt wordt. Het onderhoud aan de gasinfrastructuur, dat jaarlijks na het vullen van de gasvoorraad gebeurt, is in 2020 uitgesteld door de coronabeperkingen. Dit onderhoud wordt dit jaar uitgevoerd en zal duren tot aan de eerste koudegolf. Hierdoor zullen de gasprijzen naar verwachting hoog blijven.”

Nu actie ondernemen

Normaal gesproken dalen de energietarieven aan het einde van de zomer, zegt Wim. “Het onderhoud is dan uitgevoerd, de energiebuffers zijn vol en de vraag is lager dan in de winter. Ik merk dat veel ondernemers denken dat het ook nu zo zal gaan. Maar door corona is dit jaar alles anders.” Hij raad klanten aan om actie te ondernemen. “Je kunt bijvoorbeeld kijken naar inkoop op andere markten en naar mogelijkheden om overtollige energie op te slaan als je zelf energie opwekt. Wij adviseren daar graag over, samen kunnen we een andere, financieel gunstigere energie-inkoopstrategie bepalen voor de toekomst.” Wil je meer weten, bel of mail ons. Klanten ontvangen binnenkort ook een mail over het onderwerp.

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief