Energieprijzen door het dak: het wordt tijd voor strategische keuzes

De energieprijzen rijzen de pan uit. Wim Daemen van de Klaver Groep verwacht dat de prijzen de komende tijd hoog blijven. Hij legt uit waarom. En adviseert wat de beste keuze is om nu te doen als je nog energie voor 2022 moet inkopen.

“Maanden geleden zagen we de prijsstijgingen al aankomen”, zegt Wim. “De energieprijzen waren toen relatief laag, omdat de economie door corona op een laag pitje stond. Maar vanaf het moment dat de eerste vaccins goedgekeurd werden, eind december 2020, is de prijs alleen maar gestegen.” Hij legt uit hoe dat komt. “De economie draait op volle toeren, de vraag naar energie is hoog. Maar gas, dat verreweg de belangrijkste energiebron in ons land is, is schaars. Nederland heeft de gaskraan vrijwel dichtgedraaid als gevolg van de aardbevingen in Groningen, en het gas uit het buitenland komt mondjesmaat. Ook de CO2-certificaten die bedrijven betalen voor het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen, zijn duurder geworden, onder meer door de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. Energiebedrijven berekenen die door aan de gebruiker.”

Advies
Ondernemers die nu nog een contract voor 2022 moeten afsluiten, zijn sowieso duur uit, aldus Wim. “Het beste kun je kiezen voor een APX-contract, dat zijn dagmarktprijzen. Wij bieden een flexibel product, waarbij je minder betaalt dan bij een vaste prijs. Ook kun je van het ene op het andere moment overstappen. Bij sommige volumes kan het ook interessant zijn om op langere termijn af te sluiten, voor 4 of 5 jaar. Want ga er maar vanuit: prijzen gaan voorlopig niet terug naar het oude niveau.”

Maak duurzame keuzes
Daemen adviseert ondernemers niet teveel op de prijs te focussen, maar een strategie voor de lange termijn te bepalen. “Waar kun je energie besparen, welke alternatieve slimme technieken zijn er die je kunt gebruiken en kun je misschien zelf energie opwekken? In de praktijk merken we dat nog weinig ondernemers echt met deze vragen bezig zijn. Wij adviseren daar graag over. Energiebesparing kan voor een aanzienlijk prettiger energierekening zorgen.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief