Energie-inkoop: kies voor flexibiliteit

Als je energiecontract binnenkort afloopt, is het verstandig om voor een flexibel contract te kiezen, zegt directeur Wim Daemen van de Klaver Groep. “Het duurt nog wel even voordat de energieprijzen zakken.”

Nederland heeft geen sterke positie als het gaat om energie, zegt Wim. “Ons land draait op gas. Ondanks alle duurzame initiatieven komt 80 procent van de energie die we gebruiken uit gas. Omdat de eigen gaskraan bijna volledig dichtgedraaid is vanwege de aardbevingen in Groningen, zijn we sterk afhankelijk van leveranties uit het buitenland.” De pijplijn Nord Stream 2 vanuit Rusland zou lucht moeten geven, maar de openstelling daarvan laat nog op zich wachten. Wim: “De pijpleiding is af, maar wacht nog op goedkeuring van de Duitse autoriteiten. Dat certificeringsproces is recent weer opgeschort. Er spelen tal van geopolitieke belangen.”

Flexibiliteit

De prijzen blijven daardoor voorlopig hoog, verwacht hij. “Wij bieden klanten nu geen meerjarencontracten, maar een flexibel contract. Daarbij betaal je de prijs op de energiemarkt, de APX/EPEX. We kunnen energie hier per uur inkopen. Als er veel aanbod van energie is – bijvoorbeeld bij veel zon en wind – dan zijn de tarieven lager dan bij weinig aanbod. Het flexibel contract is op dit moment goedkoper dan een vast contract. En je kunt ieder moment overstappen als je wilt.”

Nieuw: clickcontract

In verband met de hoge energieprijzen komt Klaver Energie met een nieuw product voor (middel)grote bedrijven: het clickcontract. Dit is een combinatie van energie-inkoop op de langetermijnmarkt (Endex) en de dagmarkt (APX). Is de energieprijs voor bijvoorbeeld 2024 of 2025 op enig moment gunstig, dan kopen we die voor je in op de Endex. Het restant van de energie die je nodig hebt, kopen we op de dagmarkt. Lees hier meer

Wil je meer weten over energie-inkoop? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief