Dynamisch contract in 2023 veel goedkoper dan variabel contract

Klanten die in 2023 een dynamisch contract hadden, waren veel goedkoper uit dan klanten met een variabel contract, zo rekende de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) uit. Bij elektriciteit was het verschil 56 procent, bij gas zelfs 57 procent.

Misschien goed om eerst nog eens het verschil uit te leggen tussen een dynamisch en variabel contract. Bij een dynamisch contract betaal je de actuele prijzen op de beurs. Bij stroom variëren die ieder uur, bij gas iedere dag. Een variabel contract volgt ook prijsverhogingen en –verlagingen, maar niet zo snel als bij een dynamisch contract. Bij variabel wordt de prijs eens per kwartaal of per halfjaar aangepast.

Uit berekeningen van de VvDE blijkt dat een klant met een dynamisch contract in 2023 56 procent (elektriciteit) en 57 procent (gas) goedkoper uit was dan klanten met het variabele tarief. Het hele jaar lagen de prijzen van een variabel tarief hoger dan die van een dynamisch tarief. De besparing is bijna verdubbeld ten opzicht van 2022.

Had je in 2023 een dynamisch contract? Proficiat. Uiteraard geldt hierbij de disclaimer: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief