De energiebelasting op elektriciteit is vooral in de eerste staffel tot 10.000 kWh flink verlaagd. De overheid wil daarmee de sterk gestegen energieprijzen compenseren.
Je betaalt energiebelasting over verbruikte energie en een opslag duurzame energie (ODE). Deze ODE gebruikt de overheid om duurzame energieprojecten te subsidiëren. Beide belastingen zijn opgebouwd in staffels: hoe meer energie je gebruikt, hoe lager het belastingtarief.
De energiebelasting op elektriciteit is in de eerste drie staffels lager dan in 2021. Dit, om de gestegen energieprijzen de compenseren. Om dezelfde reden is de heffingskorting verhoogd. De energiebelasting op gas stijgt wel in 2022, omdat de overheid het gebruik van gas wil demotiveren.
Achteraf betalen
Ben je een grootzakelijke klant en betaal je energie achteraf, dan valt je energienota in januari extra hoog uit. Dat komt omdat je dit jaar weer gewoon op nul begonnen bent met het energieverbruik; je betaalt dus het tarief in de eerste staffel.
Minder betalen?
Je wilt graag minder betalen? Aan de energiebelasting kun je helaas niets doen. Je kunt het energiegebruik wellicht wél verminderen. Heb je daar interesse in, maak dan een afspraak. Wij onderzoeken graag samen met je de mogelijkheden.

