De energieprijzen zijn nu laag. Hoe gaat het verder?

Nederland heeft de afgelopen maanden fors minder energie verbruikt dan normaal. Met dank aan de eigen besparingen én de milde winter. Daardoor zijn de energieprijzen flink gedaald. De toekomst ziet er rooskleurig uit, meent Wim Daemen. Maar er zijn ook enkele risico’s.

“De Nederlandse gasopslagen zijn nog voor meer dan 80 procent gevuld. Normaal is dat rond deze tijd minder dan 50 procent. Zelfs als februari en maart heel koud worden, ziet het er goed uit voor de komende periode.” Wim is positief over de ontwikkelingen op de energiemarkt. “Nog niet zo lang geleden waren er zorgen of we genoeg gasvoorraad zouden hebben voor de volgende winter. Maar met de huidige stand van zaken verwacht ik geen problemen.”

Risico’s

Er zijn wel nog wat zaken die roet in het eten kunnen gooien, zegt Wim. “Europa haalt nu veel vloeibaar gas uit het Midden-Oosten. Als de gasprijs verder daalt, kan het zijn dat zij hun schepen met gas naar Azië sturen. Ook speelt mee dat industrieën hun fabrieken de afgelopen tijd geheel of gedeeltelijk stilgelegd hebben vanwege de hoge prijzen. Nu de gasprijs daalt, starten ze weer op, waardoor het gasverbruik omhoog schiet. Dat allemaal kan een ongunstig effect hebben op de gasprijs.”

Groene skipistes

“Daarnaast hebben we allemaal gezien dat de skipistes dit jaar voornamelijk groen waren”, gaat Wim verder. “Dat betekent dat er in het voorjaar veel minder water van de bergen afkomt en de waterstanden van de grote rivieren laag zullen zijn. Dat kan problemen opleveren voor het koelen van kerncentrales en het transport van bijvoorbeeld vloeibaar gas.” Aan de andere kant zijn er ook positieve ontwikkelingen, zegt hij. “Dit jaar openen drie grote windparken op de Noordzee en de Franse kerncentrales die stillagen zijn weer voor driekwart in de lucht.”

Gunstig voor klanten

Klaver houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zegt Wim. “Duidelijk is dat de energieprijzen flink gedaald zijn door de hoge gasvoorraad. Dat is gunstig voor onze klanten in collectiviteitscontracten. Eind vorig jaar hebben we 50 procent van het gas voor 2023 ingekocht voor 0,92 euro per kuub. De overige 50 procent kopen we in op de dagmarkt. Die prijs ligt op dit moment rond de 0,60 euro. Ook stroom kopen we grotendeels in op de dagmarkt voor tarieven die nu onder de 0,25 eurocent liggen. Prijzen dus die ver onder het prijsplafond voor particulieren liggen.”

Met de collectiviteitscontracten gaat Klaver door. “Wij zullen klanten hiervoor benaderen. Wil je daarop niet wachten, dan kun je natuurlijk ook zelf met ons contact opnemen.”

Deel dit bericht

Meer nieuws

Schrijf je hier voor onze nieuwsbrief